Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi, belediye öncülüğünde başlatılan projeyle Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in girişimleriyle ilçede, kıraç ve atıl vaziyetteki 235 bin dekar arazinin lavanta ve kekik üretimiyle katma değeri yüksek ürünler üretip çiftçinin yüksek gelir elde etmesi hedefleniyor. Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, ilçede lavanta ve aromatik gül ekiminin yanında bilye kekik üretimine de başlandığını belirtti.
Pilot seçilen bölgede Nisan ayında örnek çiftçinin kekik fidelerini toprakla buluşturacağını aktaran Başkan Güven; “Nisan ayında örnek çiftçimiz örnek fideleri toprakla buluşacak. 2. Çiftçimiz talepte bulundu, araziye bakım talepte bulunacağız. Ürün alım garantili ekim yapılıyor. Hasat sonunda elde edilen ürünü satın alıyorlar. Bu çiftçimize de fide temin edip Nisan ayında ekimini yaptıracağız. Bunlar örnek olacak. Buradan elde edilen geliri kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi noktasında ilçeyi bir merkez haline getirmek istediklerini ifade eden Güven şunları kaydetti; “Amacımız verim azlığı nedeniyle ekilmeyen Topraklarımızın değerlendirilmesidir. Bu ürünlerin hepsi kekik ve lavanta kıraç arazide üretilen ürünler. Firma dönüm başı bin 500 lira gelirden bahsediyor. Biz insanlar çiftçilikten yeteri kadar gelir elde edemedikleri için kıraç arazileri boş bırakılan arazilerimizin ekilmesini istiyoruz. Böylece yerel kalkınmaya da önemli bir destek sağlamış olacağız.”
“AFŞİN OVASINDA 235 BİN DEKAR ARAZİ EKİLMİYOR”
“Bizim Afşin ovasında 235 bin dekar arazi ekilmiyor. Hedef kitlemiz bu araziler. Bu arazilerden elde edilecek gelirle ilçeden göçü de engellemiş olacağız. Bu anlamda belediye olarakta vatandaşımıza ürünün satılması noktasında gereken garantiyi veriyoruz. Lavantayı kendimiz satın alıyoruz. Kekiği de firmamız satan alacak. Fideleri de temin ediyorlar.” “EKOLOJİK DENGENİN DÜZELMESİNE KATKI SUNACAK” “Çok yıllık ekeceğimiz bitkilerle, lavanta ve kekik ile asgari 12 yıl biçiliyor, lavanta 20 yıl biçiliyor bir kere dikim yapıldıktan sonra. Karbon izinin azaltılması noktasında, ekolojik dengenin düzelmesi noktasında biz bölgesel olarak bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.” “LAVANTA KONUSUNDA İVME KAZANDIK” “380 dönümlük alanda lavanta ekimi yapmıştık. Bu alanı geliştirmek için çalışmalar devam ediyor. Kasım ayında 70 bin fidan daha toprakla buluştu. Nisan ayında 50 bin fide daha ekimi yapılacak. Lavanta konusunda çiftçilerimiz ekime başladılar. İvme kazandık.”
“NADIR VE ALİPINAR MAHALLEMİZDE EKİM GERÇEKLEŞECEK”
“Kekik için de pilot çiftçimiz üretime başlıyor. Nadır ve Alipınar mahallemizde ekim gerçekleşecek. Bu üretimlerle hızla çiftçimizin karşısına çıkacağız, elde edilen gelirle birlikte. Çiftçimizde ekmesi için elimizden geleni yapacağız. Tarımsal üretim zaman istiyor. Atıl arazilerde ekim yaparak üreticinin biran önce katma değeri yüksek ürünlerle yüksek gelir elde etmesini istiyoruz.”