Aycan, Ceviz Üretimine ilişkin TBMM’ye Önerge verdi. « AFŞİN HABER

SON DAKİKA
Kürtçe mp3 indir

19 MAYIS VE GAZZE…!

GENEL, GÜNCEL, MANŞETLER, YAŞAM, YAZAR

Aycan, Ceviz Üretimine ilişkin TBMM’ye Önerge verdi.

Bu haber 09 Kasım 2021 - 7:14 'de eklendi ve kez görüntülendi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, Ceviz Üretimi İle İlgili Araştırma Önergesi verdi.

Aycan, Önergeye gerekçe olarak da şunları söyledi;

GEREKÇE

            Ceviz ağacında yetişmiş tek tohumlu, yuvarlak, sert ve kabuklu meyveye ceviz denir. Cevizin faydaları sağlık üzerinde oldukça etkilidir. Ceviz Türkiye’nin çok eski bir meyvesidir.

Ceviz insan salığı için önem arz eden doğanın bize sunduğu meyvelerden biridir. Sağlıklı yağ, protein ve lif kaynağı olan cevizin faydaları çok fazladır. Kanseri önlemeye yardımcı olan besinlerden biri olan ceviz, birçok hastalığı önlemeye yardımcı özellikler taşır. Bunun yanında cevizin içerisinde de bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına yardımcı olunur. Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Cevizin bu ve bunun gibi birçok yararı bilinmektedir.

Ceviz meyvesi üretiminin ülkemizde geniş yayılım alanı vardır. Şehrim Kahramanmaraş’ta ancak tohumdan çoğaltılarak yapılan ceviz üreticiliği, üretim kapasitesi ve nitelikli ceviz üretilmesi için engel teşkil etmektedir.

Ülkemizde kendi ürettiğimiz meyveler hasattan sonraki 1 ay içerisinde iç piyasa tarafından tüketilmektedir. İç piyasada tükenen ceviz nedeniyle talep karşılanamaması üzerine Ukrayna ve Moldovya gibi ülkelerden kalitesiz cevizleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. İhraç etmemiz gereken cevizi ithal etmemiz ekonomiye yük olmaktadır. Cevizin anavatanı olan ülkemiz ceviz üretiminde dünyada Çin, ABD ve İran’dan sonra 4. Sırada gelmektedir. Ülkemizde ihraç etmemiz gereken meyvelerin başında gelmektedir. Aslında saydığımız problemlerin nedeni geçmişte dikilen yerli çeşitlerin az ürün vermesi ve ceviz fidanı satışı yapan firma ve dikicilerin bölgeye yanlış çeşit seçimi olmuştur.

Ceviz yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından birisi de istenilen özelliklere sahip standart ürünün yetersizliğidir. Bu nedenle özellikleri bilinen çeşitlerden kapama bahçe tesisi (Tek türle dikim normlarına uygun olarak tesis edilmiş bahçeye denir) büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle Türkiye’de insan sağlığı için önemli olan ceviz meyvesinin Ülkemiz kaliteli ve verimli bir şekilde yetiştirilmesi ve ihracatı için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN