Aycan’dan Türkiye’de Konut Miktarı ve Niteliği Meclis Araştırma Talebi!
Bu haber 27 Mayıs 2021 - 5:46 'de eklendi vekez görüntülendi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof.Dr.Sefer Aycan, Türkiye’deki konut miktarı ve konutların niteliği ile ilgili sorunların tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Aycan,sunduğu dilekçe de şu ifadelere yer verdi;
“Konut; bireylerin ve toplumun barınma, güvenlik ihtiyacını karşılayan önemli fiziki mekanlardan biridir. Fiziki mekanlar, toplumun çoğunlukla sosyal yapısının şekillendiği ve sosyal ilişkilerini geçirdikleri yer olarak tanımlanabilir. İnsanın en temel ihtiyacı olan barınma, ihtiyaçlar hiyerarşisinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Ülkemizde iç göç ve kentleşme sorunu, nüfusa bağlı olarak konut açığını ortaya çıkarmaktadır. Nüfus hareketliliği ile oluşan konut ihtiyacı nitelik açısından da sorgulanır hale gelmektedir. Maliyet nedeniyle yetersiz, kötü yapılaşmalar ilerde deprem riskine neden olup can ve mal güvenliğini etkileyecektir.
Nüfus artış hızının yükselmesi devletin konut politikalarını etkilemekte ve ihtiyacı karşılamaya yöneltmektedir.
On Birinci Kalkınma Planına(2019-2023) göre ülkemizde kentleşme oranı yükselirken; hanehalkı büyüklüğü azalma eğilimini sürdürmektedir. 1960 yılında 5,6 olan hanehalkı büyüklüğü, 2011 yılında 3,8’e, 2012 yılında 3,7’ye inmiş, azalma eğilimi 2017 yılında da devam ederek 3,4’e düşmüştür. Bu veriler dikkate alınırsa, sadece nüfus artışı kaynaklı konut ihtiyacının yeni plan döneminde yaklaşık 1 milyon 482 bin olacağı tahmin edilmektedir.
Gelir düzeyi konut ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal devletin gereği sosyal konut projeleri, konut ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır.
Alt gelir grubunun; düşük maliyetli konuta ulaşımının sağlanması, konut sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.
Bu nedenle Türkiye’deki konut miktarı ve konutların niteliği ile ilgili yaşanılan sorunları, bu sorunlarının nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.”