Afşin’de yetişen Kalender Çiçeği, Fotoğraf Sanatçıları ve Sanat Ruhlu insanları ağırlıyor. « AFŞİN HABER

SON DAKİKA
Kürtçe mp3 indir

19 MAYIS VE GAZZE…!

GENEL, GÜNCEL, MANŞETLER, YAŞAM, YAZAR

Afşin’de yetişen Kalender Çiçeği, Fotoğraf Sanatçıları ve Sanat Ruhlu insanları ağırlıyor.

Bu haber 08 Mayıs 2024 - 11:48 'de eklendi.

Prof.Dr.Ahmet İlçim’in keşfi ile sadece Kahramanmaraş’ın  Afşin İlçesinde Güvek Yaylasında yetiştiği öğrenilen Kalender Çiçeği 1900  rakımda yetişmesine rağmen Fotoğraf Sanatçılarının ve Sanat ruhlu insanların ziyaretçi akınına uğruyor.

Kalender Çiçeğinin önce ki gün ziyaretçileri Kahramanmaraş Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSAD) Başkanı Mehmet Fındık,Başkan Yardımcısı Fatih Emre Asya,Şair Yasin Mortaş ve Şair İnci Okumuş idi.

Orijinal ismiyle literatürde Geranium Calenderianum olarak geçen Kalender Çiçeği’ni her yıl Mayıs ayında ziyaret ettiklerini belirten Çiçeğin İsim Babası Şair Haşim Kalender, Çok az bir ömrü var. Ama görülmeye değer. Sarp kayalıklarda açan bu çiçek Afşin’in çiçeğidir. Çiçeğimizi keşfeden Prof.Dr.Ahmet İlçim beye bir kez daha teşekkür ediyoruz dedi.

Kalender Çiçeğinin Hikayesini yazan Şair İnci Okumuş’ta, Binboğa Dağı mahzunların dağıdır. O yüzdendir ki bu dağın Dumanlı başında öbek öbek açan hemen her çiçeğin yayıldığı yer bir Mahzun’un kırık gönlünü avuttuğu döşek olmuştur. Bu hikayeyi yazarken her kelimeyle birlikte çiçeklerin kalbinde saklı olan derin anlamları keşfettim ve ben bu hikayenin yazarı okurlarımın gözlerine ve kalplerine dokunabildiğimde kendimi gerçekten bahtiyar hissediyorum. Ne aradığını bilmeyenlerin bulduklarını anlayamayacaklarına inanırım. Binboğa Dağlarına selam olsun. Doğaya, bilime ve insanlığa hizmet eden herkesin adına bu hikayeyi sizlere sunuyorum. Bu hikaye sadece bir çiçeğin öyküsü değil aynı zamanda keşfin ve merakın da öyküsüdür dedi.

Bir çiçek bir dağa elbette yeterdi. Bir insan da bir insana öyle. Kıymeti bilinirse eğer diyen Şair İnci Okumuş,Kalender Çiçek bu. Efsanesini yazmıştım, yüz yüze ilk kez tanıştık. 1900 rakımlı Güvek Yaylasında. Adı sahibi şair götürdü beni ona. Dünyanın başka yerinde yok. Müteşekkirim dedi.

Şair Yasin Mortaş’ta, Kalender Çiçeği’ne soy ismi verilen şair Haşim ağabeyle yanyana olmak, Binboğa Dağı’nın şiirden fısıltılarını dinlemek ve insanın göğe yakın bu yerde biraz olsun iç evine dönmesi ne güzel. Issız yalnızlıklar altındaki ve yeni tanıştığımız bu çiçek Karacaoğlan”ın çıkmaz kokusunu bıraktı ruhumuza dedi.

Kalender Çiçeği, literatüre giren endemik  türler arasında bulunuyor.