Ramazan ayının ardından Ramazan Bayramında beslenme alışkanlıklarımız esnemeye başlar. Bir yandan lezzetli sofraların tadını çıkarırken bir yandan da genel sağlığı korumak için yapılacak ilk kural porsiyon kontrolü sağlanmaktır. Fazla porsiyon tüketimi Ramazan ayı boyunca dinlendirilmiş metabolizma ve sindirim sistemi ile ilgili hazımsızlık ve kan şekeri problemleri gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. Bu noktada fiziksel açlık hissedilmeli ve doygunluk hissi sağlandığında yemek yemek sonlandırılmalıdır. Ayrıca Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmaya bağlı olarak bu dönemde hızlı kilo almak da zor olmayacaktır. Bu sebeple Ramazan Bayramını toparlanma dönemi olarak değerlendirmeye çalışabiliriz. Bayramda 2-3 günde kilo alınmaz diye düşünenler; yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarının artması nedeniyle bu 2-3 gün sonunda tartıda bir sürpriz ile karşılaşılabilirler.
Bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen tüm çikolataları, tatlıları reddetmek gerçekten zor olacaktır. Bu noktada tatlı tercihlerini şerbeti tatlılar yerine sütlü tatlılar ve meyveli tercihler olması önerilirken;
1 küçük kase sütlü tatlı
2 dilim baklava
1 dilim güllaç
2 top sade dondurma
1 adet şekerpare vb. hamur tatlısı
Seçeneklerinden yalnız biri günlük bir porsiyon tatlı tercihiniz olabilir.
Ayrıca tatlıyı takip eden ana öğünlerin sebze yemeği veya salata gibi hafif ama sağlıklı besinleri bolca içermesi alınan kaloriyi dengeleyecektir.
Ramazan ayı boyunca kaybedilen suyu yerine koymak için bayram döneminde yeterli su ve sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Yetişkinlerde yaklaşık olarak 10 -12 su bardağı su tüketimine ek olarak vücudun mineral konsantrasyonu sağlamak adına sodyumu azaltılmış maden suları da tüketilebilir.
Şimdiden Herkese İyi Bayramlar.
*
Fatma Betül Şahan
*
==reklam==