CUMHURİYET SAVCISI DEMİR: ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI KONUSUNDA SORUN YOK! « AFŞİN HABER

SON DAKİKA
Kürtçe mp3 indir

Kamuran Arık, Genç Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı oldu.

EĞİTİM, GENEL, GÜNCEL, MANŞETLER, YAŞAM

CUMA HUTBESİ/AİLEMİZ: HUZUR VE GÜVEN KAYNAĞIMIZ

GENEL, GÜNCEL, İNANÇ, MANŞETLER, YAŞAM

CUMHURİYET SAVCISI DEMİR: ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI KONUSUNDA SORUN YOK!

Bu haber 30 Ocak 2023 - 8:28 'de eklendi.

FETÖ’nün 2013’te kalkıştığı 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişimine yargı içinde ilk karşı duruşu gösteren Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, Haber7’ye konuşarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı konusunda herhangi bir engelin olmadığını kaydetti.

O DÖNEM KABİNENİN BAŞI BAŞBAKANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parlamenter sistemde seçildiği cumhurbaşkanlığı görevini sistemin değişmesiyle bırakmak durumunda kaldığını vurgulayan Demir, “Sayın Cumhurbaşkanı, 2014 yılında ilk seçildiği zaman o zaman başbakan da vardı ve cumhurbaşkanlığı sistemi yoktu. Daha doğrusu cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilmiş olmasına rağmen yeni sistem geldiği için 5 yıl dolmadan 2018 yılında tekrar seçim yapıldı. Demek ki, yeni sistemde ilk kez cumhurbaşkanı olarak 2018’de seçildi. 2018 yılına kadar hem başbakan hem de cumhurbaşkanı vardı. Kabinenin başı başbakandı. 2017’de bu değişti.” dedi.

ÜÇÜNCÜ DEFA DEĞİL İKİNCİ DEFA ADAY OLACAK

2017’de yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirildiğine dikkat çeken Demir, “2017’de yapılan değişiklik nedeniyle 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci defa aday olmuş olacak. Yani Erdoğan, üçüncü kez değil ikinci kez aday olacak.” diye konuştu.

KANUNLAR GERİYE DOĞRU İŞLEMEZ

Yeni bir kanun değişikliği, yeni bir kurum kurulduğu zaman verilen bir hak varsa, o hak bu son değişiklikten itibaren başlar.” diyen Demir, şunları söyledi:

367 KRİZİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜRSE MİLLET AFFETMEZ

Sabih Kanadoğlu’nun 2007’deki TBMM’ye cumhurbaşkanı seçtirmediği ‘367 garabeti’ni hatırlatan Demir, böyle bir siyasi krizde milletin gereken dersi vereceğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

MUHALEFET SEÇİMİ KAZANAMAYACAĞINI ANLADI

Erken seçim yaparken Erdoğan’ın ikinci dönem adaylığını kabul ettiklerini belirten muhalefetin ağız değiştirdiğine dikkat çeken Demir, sözlerine şunları ekledi:

“Herhalde muhalefet seçimi kazanamayacağını anladı. Başka yollar denemeye çalışıyorlar gibime geliyor. Bu tavırlar tamamen siyasidir, hukuki değil. Halkımız bunu hoş karşılamaz. Anlaşılan o ki, daha önce erken seçim çağrısı yaparak ‘Erdoğan’ı seçim meydanlarında yenebiliriz’ diye düşündüler. Kamuoyunda yapılan araştırmalardan da cesaret aldılar. Muhalefet o dönem üçüncü dönem demiyor, ikinci dönem olarak kabul ediyorlardı. ‘Aday olabilir, buyursun gelsin yarışalım’ deniyordu. Şimdi ekonomi toparlanıp sayın Cumhurbaşkanı’nın tekrar oy oranı artınca seçimi kazanamayacaklarını anladılar. Başka başka alternatif manipülasyonlara girişmeye başladılar. Bu bundan ibaret diye düşünüyorum.”